S’HA ACABAT! EXIGEIX A LA UB, LA UAB I LA UPC QUE RETIRIN LES DECLARACIONS A FAVOR DE L’ABSOLUCIÓ DELS POLÍTICS INDEPENDENTISTES I DELS FUGITS

L’associació S’HA ACABAT!, davant les mocions aprovades el dimarts 18 de desembre pels claustres de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a favor de l’absolució dels polítics independentistes en presó preventiva i dels fugits de la justícia, considera:

PRIMER.- Que es tracta d’una decisió il·legítima. Els membres dels claustres han estat elegits per complir la seva comesa per motius acadèmics, i no ideològics, de manera que no tenen cap tipus de legitimitat per adoptar aquest tipus d’acords.

SEGON.- Que, a més d’il·legítima, és una decisió partidista en el seu contingut. Les declaracions parcials d’una Administració d’ensenyament superior no poden emparar-se en la llibertat d’expressió, que és un dret exclusivament individual. Prendre partit des de l’Administració i convertir una ideologia en oficial atempta contra el lliure debat d’idees, soscava la neutralitat que han de mantenir les institucions públiques i viola la llibertat ideològica dels estudiants, els docents i la resta de personal universitari.

TERCER.- Que les propostes aprovades constitueixen una instrumentalització inacceptable de les institucions amb l’objectiu de transmetre la manipulada impressió que tota la comunitat universitària vol l’absolució dels polítics presos i dels fugits de la justícia.

QUART.- Que les decisions que denunciem atempten, per raons òbvies, contra el prestigi i l’excel·lència de les nostres universitats.

Per tot això, exigim a les diferents universitats:

1.- Que respectin el dret a la llibertat ideològica de professors, alumnes i personal d’administració i serveis; i que, per no vulnerar el principi de neutralitat, es limitin a adoptar decisions que se situïn dins les seves competències evitant pronunciar-se políticament en nom de tots els membres de la comunitat universitària.

2.- Que procedeixin a retirar les declaracions esmentades i que s’adoptin les mesures necessàries perquè es respectin en tot moment les diferents sensibilitats polítiques presents a la comunitat universitària, especialment les dels estudiants que, per motius evidents, es troben en inferioritat de condicions per manifestar la seva discrepància.

A Catalunya, 20 de desembre de 2018